Η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζω, δεν το έχω διασταυρώσει ακόμα, αν για όσα πράττει μεγαλοστέλεχος (θα μπορούσε να πει κάποιος) είναι ενήμερος ο Χρήστος Μεγάλου!
Για να γίνω πιο σαφής, «τραπεζίτης» της Πειραιώς, τηλεφωνεί σε ΜΜΕ προκειμένου να μην γράφουν για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, επειδή όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, έμμεσα κάθε αράδα που αναρτάει κάποιος δημιουργεί πληγεί στο προφίλ του ευαγούς τραπεζικού ιδρύματος.
Φυσικά, η επιθυμία του στελέχους έχει και αντάλλαγμα και αυτό είναι ένα μπάνερ με την δράση της τράπεζας και κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Τι σχέση έχει όμως η Πειραιώς με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ; Όπως διαβάζω στο «Ε5», τον Ιούλιο του 2012, η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (ΑΤΕ), έναντι μόλις 95 εκατ. ευρώ – ποσό που κάλυπτε την αξία μόνο μερικών περιουσιακών στοιχείων της δημόσιας τράπεζας. Η εξαγορά πραγματοποιήθηκε ύστερα από την άρνηση του ελληνικού Δημοσίου να διασώσει την ΑΤΕ, παρά τον κομβικό ρόλο της στη στήριξη του αγροτικού κόσμου.
Αποκτώντας προνομιακή πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών, η Πειραιώς βρήκε νέα πεδία δραστηριοποίησης. Μέσω της εταιρείας “Εξέλιξη Α.Ε.”, σε συνεργασία με τη Neuropublic και συνεταιρισμούς της υπό κατάρρευση ΠΑΣΕΓΕΣ, ίδρυσε τη “Γαία Επιχειρείν Α.Ε. Ψηφιακών Υπηρεσιών”. Η συμμετοχή συνεταιρισμών εξασφάλιζε την απαραίτητη κοινωνική νομιμοποίηση.
Το 2014, υπό την προεδρία του Γρηγόρη Αποστολάκου στον ΟΠΕΚΕΠΕ, η Γαία Επιχειρείν αναλαμβάνει για επταετία τον ρόλο του «φορέα συντονισμού» για την υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ. Το επιχείρημα για την ανάθεση ήταν η ανάγκη τεχνικής υποστήριξης και ορθής συγκέντρωσης των αιτήσεων από τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ). Μετά το 2018, η Γαία λάμβανε 7 ευρώ ανά αίτηση, ποσό που αντιστοιχεί σε ετήσια έσοδα άνω των 4,5 εκατ. ευρώ, βάσει των περίπου 650.000-670.000 αιτήσεων που υποβάλλονται κάθε χρόνο.
Η εμπλοκή της Πειραιώς δεν σταμάτησε εκεί. Η τράπεζα παρείχε δάνεια σε αγρότες με εγγύηση τις μελλοντικές επιδοτήσεις τους μέσω ΟΣΔΕ, τις οποίες μπορούσε να παρακρατεί. Επιπλέον, υπεγράφη συμφωνία με το ελληνικό Δημόσιο για την περίοδο 2022-2026, με στόχο τη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ). Αντί το κράτος να καταθέσει 2,5 δισ. ευρώ σε λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος και να εισπράττει τους αντίστοιχους τόκους, επέλεξε να δανειστεί από την Πειραιώς, προσφέροντας έτσι περιθώριο κερδοφορίας στην τράπεζα εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος.