ΑρχικήΚόσμοςΠαρέμβαση Μακρόν για τους Γάλλους του Madleen: Ζητά άμεση επιστροφή τους

Παρέμβαση Μακρόν για τους Γάλλους του Madleen: Ζητά άμεση επιστροφή τους

Διαβάστε επίσης:

spot_img

Εντολή για αυστηρά μέτρα κράτησης των 12 ακτιβιστών που επέβαιναν στο πλοίο Madleen, έδωσε ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, μετά την αναχαίτισή του από τον ισραηλινό στρατό.

- Διαφήμιση -

Όπως αναφέρει η Israel Hayom επικαλούμενη το Al Jazeera, οι κρατούμενοι πρόκειται να μεταφερθούν στις φυλακές Givon στη Ramla, όπου θα κρατηθούν σε ξεχωριστά κελιά, έως την απέλασή τους.

Δείτε: Εξαφανίστηκε το πλοίο «Madleen» από τον δορυφόρο!

Η μεταφορά τους στο λιμάνι του Ashdod θα γίνει με οχήματα με φιμέ τζάμια, ώστε να αποφευχθεί η δημοσιότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντολή έχει δοθεί να απαγορευθούν φιλοπαλαιστινιακά σύμβολα, καθώς και η πρόσβαση σε τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές εντός των κελιών.

Αντιδράσεις προκαλεί η πιθανότητα να επιβληθεί στους ακτιβιστές η χρήση στολής φυλακής. Όπως δήλωσε στο Al Jazeera η δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Sara Bashi, κάτι τέτοιο «θα ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστο για πρόσωπα που τελούν υπό κράτηση, αλλά δεν έχουν καταδικαστεί».

Η ίδια πρόσθεσε: «Η Χαμάς παραβίασε βασικές αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στοχεύοντας πολίτες. Αυτό, ωστόσο, δεν δικαιολογεί την αντίστοιχη στοχοποίηση Παλαιστινίων αμάχων από το Ισραήλ».

Παρέμβαση Μακρόν για τους Γάλλους πολίτες

Έντονη ήταν η αντίδραση της Γαλλίας, καθώς έξι Γάλλοι υπήκοοι βρίσκονταν στο σκάφος. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε την άμεση επιστροφή τους, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό δήλωσε ότι η Γαλλία είχε προειδοποιήσει για την αποστολή και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Ισραήλ, ζητώντας προξενική προστασία και άμεση πρόσβαση στους κρατούμενους.

Το πλοίο Madleen, ναυλωμένο από τον Freedom Flotilla Coalition (FFC), απέπλευσε από την Ιταλία την 1η Ιουνίου, μεταφέροντας συμβολική ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, με στόχο την ευαισθητοποίηση για την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή και την αμφισβήτηση του ισραηλινού αποκλεισμού.

Οι επιβάτες

Στο σκάφος επέβαιναν 12 ακτιβιστές από διάφορες χώρες, ανάμεσά τους:

  • Γκρέτα Τούνμπεργκ (Σουηδία)
  • Ρίμα Χασάν (Γαλλοπαλαιστίνια ευρωβουλευτής)
  • Γιασεμίν Ακάρ (Γερμανία)
  • Τιάγκο Άβιλα (Βραζιλία)
  • Γιάνις Μαμντί (Γαλλία – δημοσιογράφος)
  • Όμαρ Φαγιάντ (Αλ Τζαζίρα)
  • Σέρχιο Τορίμπιο (Sea Shepherd)
  • Μπαπτίστ Αντρέ (Γαλλία – γιατρός)
  • Σουάιμπ Ορντού (Τουρκία)
  • Μαρκ φαν Ρενς (Ολλανδία)
  • Ρέβα Βιάρντ (Γαλλία)
  • Πασκάλ Μοριέρας (βετεράνος του Freedom Flotilla)

«Απήχθησαν σε διεθνή ύδατα» – Τι λέει η FFC

Ο Freedom Flotilla Coalition κατήγγειλε ότι το σκάφος καταλήφθηκε σε διεθνή ύδατα από ισραηλινές δυνάμεις, οι οποίες διέκοψαν την επικοινωνία και φέρονται να χρησιμοποίησαν «λευκή χημική ουσία». Το Ισραήλ από την πλευρά του επισημαίνει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια μεταφέρεται τακτικά μέσω ελεγχόμενων διαύλων και ότι «μη εξουσιοδοτημένες αποστολές είναι επικίνδυνες».

Σε προηχογραφημένο βίντεο, η Γκρέτα Τούνμπεργκ δήλωσε:
«Αναχαιτιστήκαμε και απαχθήκαμε από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις. Καλώ τη σουηδική κυβέρνηση να με απελευθερώσει μαζί με τους συντρόφους μου».