Το δικαστήριο θα αποφασίσει αν ο πρώην πρόεδρος του ΛΑΟΣ θα πληρώσει στο Δημόσιο το ποσό των 5.512.372,57 ευρώ, που φέρεται να μην δικαιολογείται από τις εμφανείς πηγές εισοδημάτων του.
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης κατηγορείται ότι είχε στήσει παράνομα offshore εταιρεία και δεν συμπεριελήφθη στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» (περιουσιακής κατάστασης) του. Αυτά εξάλλου είναι γνωστά. Πάμε όμως να δούμε τι προέκυψε.
Στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου και συγκεκριμένα στο πρώτο τμήμα, συζητήθηκε η αίτηση του Δημοσίου με την οποία ζητάει να αναιρεθεί απόφαση του Πρώτου Τμήματος, που έκρινε ότι ο κ. Καρατζαφέρης δεν οφείλει στο Δημόσιο το ποσό των 5.512.372,57 ευρώ και παράλληλα απέρριψε την αίτηση καταλογισμού του γενικού επιτρόπου επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τώρα αναμένεται η έκδοση της απόφασης.
Το Τμήμα επικαλέστηκε, μεταξύ των άλλων, βούλευμα, σύμφωνα με το οποίο το ποσό που ζητήθηκε να καταλογιστεί «δεν είναι προϊόν εκμετάλλευσης των ιδιοτήτων» του κ. Καρατζαφέρη και «ούτε καν σχετίζονται με αυτές, ένα δε εξ αυτών (1.056 λίρες) δεν του ανήκαν, αλλά του είχαν δοθεί προς φύλαξη από τη μητέρα του για να τις αποδώσει στον εγγονό της και γιο του».
Τελικά, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της. Αν μη τι άλλο θα την αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι η παραγραφή για τον καταλογισμό αδικαιολόγητου περιουσιακού οφέλους είναι 20ετής, σύμφωνα με τη νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Αυτό πάντως που αξίζει να σημειώσουμε είναι ότι το ποινικό σκέλος της επίμαχης υπόθεσης έχει έντονο ενδιαφέρον, καθώς ενεπλάκη και η Εισαγγελία Διαφθοράς, η οποία το 2014 άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του κ. Καρατζαφέρη για:
α) υποβολή ελλιπούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης
και β) συμμετοχής σε εξωχώριες εταιρείες, με την ιδιότητα του αρχηγού πολιτικού κόμματος, βουλευτή και ευρωβουλευτή.
Το Συμβούλιο Εφετών μετέτρεψε τα κακουργήματα σε πλημμελήματα. Το 2015 από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 μηνών με τριετή αναστολή και πρόστιμο 10.000 ευρώ για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» και αθωώθηκε για την offshore, καθώς το δικαστήριο δέχθηκε τον ισχυρισμό του ότι η λογίστριά του παρέλειψε να τη συμπεριλάβει στο «πόθεν έσχες», η οποία έχει πεθάνει.