Πρώτοι είχαμε αποκαλύψει, μέσα από την στήλη ON target τι επρόκειτο να συμβεί στην ασφαλιστική αγορά με την αλλαγή διαδικασίας στις αποζημιώσεις των πελατών του κλάδου για τα ιδιωτικά νοσήλια.
Πρωταγωνίστρια στο «κύμα αλλαγών» που μόνο κακό θα φέρουν, ήταν η Εθνική Ασφαλιστική που με επιστολή της διαμήνυε στους ασφαλισμένους σε αυτή το… πως έχουν τα πράγματα. Πολλά «συγχαρητήρια» επομένως ανήκουν στον CEO της Δημήτρη Μαζαράκη.
Η νέα τάση που πάει να επιβληθεί είναι ξεκάθαρη: Ο ασφαλισμένος πρώτα θα πληρώνει τα έξοδα νοσηλείας από την τσέπη του και μετά – αν, όποτε, και εφόσον εγκριθεί η αίτηση – ίσως να του επιστραφούν κάποια χρήματα. Αυτή είναι η “εξυπηρέτηση” που υπόσχεται πλέον ο ιδιωτικός τομέας της υγείας.
Μιλάμε για πλήρη αντιστροφή της λογικής πάνω στην οποία χτίστηκαν τα συμβόλαια υγείας επί δεκαετίες. Μέχρι σήμερα, ο ασφαλισμένος γνώριζε πως σε μια δύσκολη στιγμή, δεν θα έχει να σκέφτεται το οικονομικό. Η ασφαλιστική εταιρεία πλήρωνε απευθείας την κλινική ή το νοσοκομείο. Αυτό όμως τελειώνει.
Τώρα, σου λένε: πλήρωσε πρώτα, κουβάλα χαρτιά, αποδείξεις, υπογραφές, και βλέπουμε. Δεν φτάνει που θα νοσηλευτείς – θα μπεις και σε έναν γραφειοκρατικό Γολγοθά με αβέβαιο τέλος.
Ο κόσμος δεν είναι χαζός. Οι πολίτες αντέδρασαν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, πάνω από 400.000 ασφαλισμένοι έχουν ήδη ακυρώσει ή καταγγείλει τα συμβόλαιά τους, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα: Δεν θα γίνουμε θύματα στη νέα σας τακτική. Αυτή η μαζική αντίδραση δεν είναι απλώς τάση, είναι κύμα.
Οι ενώσεις διαμεσολαβητών και μεσιτών ασφαλίσεων έχουν προειδοποιήσει: η αλλαγή στον τρόπο αποζημίωσης υπονομεύει την εμπιστοσύνη στο σύστημα, προκαλεί αβεβαιότητα, και θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης.
Ποια είναι η απάντηση της Πολιτείας; Καμία. Σιωπή. Ο αρμόδιος υπουργός, αντί να σταθεί απέναντι σε αυτές τις πρακτικές, κάνει τον Κινέζο. Κλείνει τα μάτια και αφήνει τον ιδιωτικό τομέα να γράφει τους δικούς του κανόνες, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Λες και το κράτος δεν έχει καμία ευθύνη για το πώς εφαρμόζονται οι βασικές αρχές διαφάνειας και ισονομίας.
Αυτή η μετάλλαξη των ασφαλιστικών συμβολαίων δεν είναι απλώς άδικη – είναι επικίνδυνη. Διότι όταν ο πολίτης καταλάβει ότι το συμβόλαιο που πληρώνει χρόνια δεν τον καλύπτει πια, δεν θα στραφεί σε άλλη ιδιωτική εταιρεία. Θα στραφεί μακριά. Θα επιλέξει να μείνει ακάλυπτος, ή θα στηριχτεί αποκλειστικά στο ΕΣΥ.
Κι αυτό σημαίνει μόνο ένα πράγμα: κατάρρευση της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας.
Όσο για τους εμπνευστές αυτής της «νέας εποχής» στις αποζημιώσεις, ας έχουν υπόψη τους κάτι: ο κόσμος δεν ξεχνά. Οι 400.000 ακυρώσεις είναι μόνο η αρχή. Γιατί όταν παίζεις με την υγεία του άλλου, και μάλιστα τον κοροϊδεύεις στα μούτρα του, η αντίδραση δεν αργεί. Και δεν συγχωρεί.
Ήρθε η ώρα η Τράπεζα της Ελλάδος και οι ελεγκτικές αρχές να πάρουν θέση. Να βάλουν φρένο στις αυθαιρεσίες και να θυμίσουν στις ασφαλιστικές εταιρείες ότι δεν είναι κράτος εν κράτει.
Ο κόσμος πλήρωνε τόσα χρόνια για να έχει ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας. Όχι για να του τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια τη στιγμή που το χρειάζεται περισσότερο.