Μετά την εξαγορά της κατασκευαστικής Άκτωρ, την επικείμενη απόκτηση χαρτοφυλακίου ακινήτων ύψους 560 εκατ. ευρώ και την επένδυση σε νέα έργα ΑΠΕ αξίας 1,3 δισ. ευρώ, η διοίκηση του ομίλου Aktor Group of Companies (πρώην Intrakat), υπό τον κ. Αλ. Εξάρχου, επιχειρεί τώρα και το “colpo grosso” για την ουσιαστική είσοδο και στον ιδιαίτερα προσοδοφόρο τομέα των έργων παραχώρησης, μέσω της υποβολής μη δεσμευτικής πρότασης για την Άκτωρ Παραχωρήσεις του ομίλου Ελλάκτωρ.
Πρόκειται για μια κίνηση που είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί τις προηγούμενες εβδομάδες, καθώς σε διάφορες δημόσιες τοποθετήσεις του, ο κ. Εξάρχου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Aktor δεν έκρυβε την επιθυμία του να ενισχύσει την παρουσία του ομίλου στον κλάδο των παραχωρήσεων, δηλώνοντας το “παρών” εφόσον προκύψουν επενδυτικές ευκαιρίες, είτε μέσω μεμονωμένων εξαγορών ποσοστών συμμετοχής σε επιλεγμένες εταιρείες εκμετάλλευσης συμβάσεων παραχώρησης, είτε μέσω της απόκτησης ολόκληρων εταιρειών, όπως ενδέχεται να συμβεί στην προκειμένη περίπτωση.
Με βάση τα όσα ανακοίνωσαν χθες Ελλάκτωρ και Aktor, έχουν εισέλθει σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων για την εξαγορά του 100% της Άκτωρ Παραχωρήσεις από την δεύτερη. Η περίοδος αυτή θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου και κατά την διάρκειά της αναμένεται να συμφωνηθούν οι επιμέρους όροι και λεπτομέρειες της συμφωνίας, με βάση την υποβληθείσα πρόταση. Με δεδομένη την σχέση των δύο πλευρών, που υφίσταται ήδη από τις συζητήσεις για την εξαγορά της κατασκευαστικής Άκτωρ, φαίνεται πως υπάρχει “έδαφος” για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Εφόσον τελικά επιτευχθεί συμφωνία, η Aktor θα προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της μια σημαντική εταιρεία παραχωρήσεων, ακόμα και μετά την απώλεια της Αττικής Οδού. Ειδικότερα, η Άκτωρ Παραχωρήσεις διαθέτει πλειοψηφική συμμετοχή στον αυτοκινητόδρομο Μορέας (71,7%), αλλά και σημαντικά ποσοστά (20,5%) στους αυτοκινητοδρόμους Ολυμπία Οδός και Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, καθώς και στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου (27,7%). Επίσης, πρόσφατα αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος για το έργο ΣΔΙΤ “Αποκατάσταση και Εκσυγχρονισμός των δικτύων Άρδευσης του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.) Ταυρωπού”, σε κοινοπραξία με την Άβαξ (60%-40%). Ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται και το γεγονός ότι η εταιρεία συμμετέχει σε διαγωνισμούς και διεκδικεί έργα συνολικής αξίας 6 δις ευρώ. Σε αρκετούς από τους διαγωνισμούς αυτούς συμμετέχει και η ίδια η Aktor, οπότε εκ των πραγμάτων θα υπάρξει επιμερισμός των συμμετοχών, οικονομίες κλίμακας και περισσότερες πιθανότητες για ανάληψη μεγαλύτερου μεριδίου της εν λόγω “πίτας”.
Ακόμα πιο σημαντικό ασφαλώς για την Aktor είναι ότι θα προσθέσει μια εταιρεία που έχει συμμετοχές σε ώριμα έργα παραχώρησης, που αποδίδουν ήδη σημαντικές ροές λειτουργικών κερδών και μερισμάτων. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, κατά το εννιάμηνο του 2024, τα έσοδα της Άκτωρ Παραχωρήσεις ανήλθαν σε 220,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 75 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, αυξημένα κατά 7%, λόγω της αύξησης της κυκλοφορίας στην Αττική Οδό κατά 5,52%, ενώ κατά 4,19% αυξήθηκε η κυκλοφορία στους υπόλοιπους αυτοκινητόδρομους. Αντίστοιχα, τα λειτουργικά κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 158,6 εκατ. ευρώ, από 136,8 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 16%, με το περιθώριο να αγγίζει το 72%.
Επίσης, η κοινοπραξία των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (36%) -Άκτωρ Παραχωρήσεις (32%) -Άβαξ (32%) έχει καταθέσει μια σημαντική πρότυπη πρόταση, για ένα πακέτο έργων εκτιμώμενου κόστους 1,5 δις ευρώ. Πρόκειται για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού προς Λαύριο, Ραφήνα και από την Περιφερειακή Υμηττού προς την Λεωφόρο Βουλιαγμένης (σήραγγα Ηλιούπολης). Το συγκεκριμένο πακέτο έργων εκτιμάται ότι θα απαιτήσει κεφάλαια 1,5 δις ευρώ, δίνοντας σημαντική “ανάσα” στην πρόσβαση προς τα νότια προάστια, ενισχύοντας παράλληλα την επέκταση του αστικού ιστού προς τα λιμάνια του Λαυρίου και της Ραφήνας, που αναμένεται να αναπτυχθούν σημαντικά (ιδίως του Λαυρίου) τα επόμενα χρόνια. Ειδικά η σήραγγα της Ηλιούπολης θεωρείται κρίσιμο έργο, για να διευκολύνει – στο μέτρο του δυνατού – την πρόσβαση από και προς το Ελληνικό, καθώς θα επιτρέψει την άμεση σύνδεση των βορείων προαστίων με το Ελληνικό.