ΑρχικήΚόσμοςΑιφνιδιαστική έναρξη συνομιλιών για την Ουκρανία στην Σαουδική Αραβία!

Αιφνιδιαστική έναρξη συνομιλιών για την Ουκρανία στην Σαουδική Αραβία!

Διαβάστε επίσης:

Ο Μανόλο εκτόξευσε τη γαλανόλευκη στα ύψη!

Ο Εμμανουήλ Καραλής σήκωσε για ακόμη μία φορά στις...
spot_img

Ξεκινούν αιφνιδιαστικά απόψε Κυριακή οι συνομιλίες ΗΠΑ και Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συνεδριάσουν την Δευτέρα 17/2 προκειμένου να απαντήσουν στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν χωρίς αυτούς.

Συγκεκριμένα, ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ δήλωσε σήμερα ότι θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία μέσα στην μέρα μαζί με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικ Βαλτς για να έχουν συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους αναφορικά με τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

«Θα πάω απόψε», είπε ο Γουίτκοφ για το ταξίδι του σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News. Και πρόσθεσε «θα μεταβώ εκεί μαζί με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας και θα έχουμε συναντήσεις υπό τις οδηγίες του προέδρου και ελπίζουμε ότι θα καταγράψουμε κάποια πραγματικά καλή πρόοδο».

Την άλλη βδομάδα η συνάντηση Λαβρόφ – Ρούμπιο

Οι συνομιλίες αυτές θα ξεκινήσουν επίσημα στη Σαουδική Αραβία, όταν ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάρκο Ρούμπιο, θα καθίσει στο τραπέζι με τον Ρώσο Σεργκέι Λαβρόφ.

Η συνάντηση Ρούμπιο-Λαβρόφ έχει στόχο να θέσει τις βάσεις για τη συνάντηση του Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ συγκλόνισε τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συμφωνώντας με τον Ρώσο ομόλογό του να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η έναρξη των διαπραγματεύσεων στην Σαουδική Αραβία αναμένεται να υπογραμμίσει την έλλειψη συμβολής των Ευρωπαίων, που θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν την αρχιτεκτονική ασφαλείας της επόμενης μέρας στην περιοχή.

Σύγχυση επικρατεί στο Κίεβο

Αμήχανη ήταν η αντίδραση Ουκρανών αξιωματούχων όταν πληροφορήθηκαν ότι κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ ταξιδεύουν στη Σαουδική Αραβία για να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία τις επόμενες ώρες.

Ο λόγος είναι σύμφωνα με το Politico, το γεγονός ότι Ουκρανός αξιωματούχος που συμμετείχε στη διάσκεψη, εξέφρασε την αγανάκτησή του για την είδηση, λέγοντας: «Δεν ξέρω από πού ήρθε αυτό ή τι περιμένουν να είναι το αποτέλεσμα αυτών των συνομιλιών στις οποίες δεν είμαστε προσκεκλημένοι».

Ο Ποντόλιακ, κορυφαίος σύμβουλος του Ζελένσκι, ήταν ακόμη πιο ωμός. «Δεν υπάρχει τίποτα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που θα άξιζε να συζητηθεί», είπε. «Η Ρωσία δεν είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις».

Τέλος, ανώτερη κυβερνητική πηγή που μίλησε στο BBC, ανέφερε ότι το Κίεβο δεν έχει λάβει πρόσκληση και ότι δεν πρόκειται να αποστείλει αντιπροσωπεία στη συνάντηση ΗΠΑ – Ρωσίας.

Αντίθετα, προηγουμένως ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, είχε δηλώσει ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, το BBC επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να συμβεί σε αυτό το στάδιο.

Συνεδριάζουν την Δευτέρα Ευρωπαίοι ηγέτες

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεδριάσουν την Δευτέρα στο Παρίσι σχετικά με την Ουκρανία και το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας.

Οι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κίρ Στάρμερ, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ και οι επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, θα συναντηθούν στο Παρίσι μετά από πρόσκληση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Θα συζητήσουν συγκεκριμένα σχέδια με στόχο τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής άμυνας ανεξάρτητα από τη μελλοντική εμπλοκή των ΗΠΑ, δήλωσαν αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για τις προετοιμασίες, μαζί με τον καλύτερο τρόπο στήριξης της Ουκρανίας και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους θέσης.

Ακόμη, ο Στάρμερ δήλωσε ότι πρόκειται για μια «μοναδική στιγμή για την εθνική μας ασφάλεια, όπου ασχολούμαστε με την πραγματικότητα του σημερινού κόσμου». Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκαλεί αύριο, Δευτέρα, στο Παρίσι «τις κυριότερες ευρωπαϊκές χώρες» για συζητήσεις σχετικά με «την ευρωπαϊκή ασφάλεια», επιβεβαίωσε σήμερα ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υποδεχθεί τις κυριότερες ευρωπαϊκές χώρες αύριο για συζητήσεις σχετικά με την ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε ο Μπαρό στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, χωρίς να διευκρινίζει ποιες χώρες θα συμμετάσχουν σε αυτήν τη «συνάντηση εργασίας».

Σύμφωνα με το Reuters, πέντε Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν πως η συνάντηση θα περιλαμβάνει τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Δανία, η οποία θα εκπροσωπήσει τις Βαλτικές και τις σκανδιναβικές χώρες.

Ο ειδικός απεσταλμένος για την Ουκρανία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Κιθ Κέλογκ, προκάλεσε σοκ χθες λέγοντας πως η Ευρώπη δεν θα έχει μια θέση στο τραπέζι των συνομιλιών ώστε να τελειώσει ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας.

«Άρωμα πανικού» στην Ευρώπη διαπιστώνει το Reuters
Ως βαθύτατα σοκαρισμένους περιγράφει το πρακτορείο, τους Ευρωπαΐους αξιωματούχους με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Τραμπ στο Ουκρανικό και τον τρόπο που απομόνωσαν από τις διαπραγματεύσεις με την Ρωσία, τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και την ίδια την Ουκρανία.

«Δεν έπρεπε να ξαφνιαστούν. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν μείνει άναυδοι και παγωμένοι από τις κινήσεις της κυβέρνησης Τραμπ για την Ουκρανία, τη Ρωσία και την ευρωπαϊκή άμυνα», γράφει χαρακτηριστικά το διεθνές πρακτορείο.

«Επικράτησε μια αίσθηση απογοήτευσης και δυσπιστίας – και μια μυρωδιά πανικού – μεταξύ των Ευρωπαίων αντιπροσώπων, ακόμη και όταν ορισμένοι προσπάθησαν να αρθρώσουν κάποιες δηλώσεις αντίδρασης», συνεχίζει η ανάλυση.

Το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters εστιάζει στον φόβο των Ευρωπαίων αξιωματούχων για την ασφάλεια των χωρών τους, τώρα που «ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα συνάψει μια ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν που υπονομεύει το Κίεβο και την ευρύτερη ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Ραγδαίες εξελίξεις στις διατλαντικές σχέσεις

Ραγδαίες εξελίξεις στις διατλαντικές σχέσεις αλλά και στις διαπραγματεύσεις για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία σηματοδοτεί η απόφαση των ΗΠΑ να ξεκινήσουν απόψε κιόλας οι σχετικές συζητήσεις με την Ρωσία στην Σαουδική Αραβία.

Η απόφαση Τραμπ είναι η Ευρώπη να μην συμμετέχει προς το παρόν στις συνομιλίες για το μέλλον της Ουκρανίας, όμως σύμφωνα με το Reuters, ζήτησε από τους Eυρωπαίους να απαντήσουν σε 6 ερωτήματα.

Να καθορίσουν τι θα χρειαστούν από την Αμερική για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της Ουκρανίας την επόμενη ημέρα, να περιγράψουν πως αντιλαμβάνονται το θέμα των εγγυήσεων, ποιες χώρες θα μπορούσαν να συμβάλουν σε αυτές τις εγγυήσεις, ποιες χώρες θα ήταν πρόθυμες να αναπτύξουν στρατεύματα εντός Ουκρανίας, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, ποιο θα ήταν το μέγεθος αυτου του στρατού, και ποιες χώρες θα ήταν διατεθειμένες να ενισχύσουν τις κυρώσεις κατα της Ρωσίας, αν χρειαστεί.

Το κατα ποσό θα ληφθούν υπόψη από τον πρόεδρο Τραμπ οι απαντήσεις των ευρωπαίων μένει να φανεί, καθώς όπως σχολιάζουν αναλυτές στην Ουάσιγκτον, η ραγδαία επιδείνωση στις διατλαντικές σχέσεις ήρθε πολύ πιο γρήγορα και ήταν πολύ πιο δομική από ότι περίμενε κανείς.

Το κείμενο των 6 ερωτήσεων, που έστειλαν οι ΗΠΑ
Στο έγγραφο, που αποτελείται από έξι σημεία και ερωτήσεις, οι ΗΠΑ ρωτούν επίσης μεταξύ άλλων ποιες χώρες θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στις εγγυήσεις, (ποιες) θα ήταν πρόθυμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας ειρηνικής διευθέτησης, και το μέγεθος μιας ενδεχόμενης δύναμης υπό ευρωπαϊκή ηγεσία.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι η Ουάσινγκτον «κατέστη σαφές ότι περιμένει από Ευρωπαίους εταίρους να αναλάβουν τα ηνία στην εγκαθίδρυση ενός σταθερού πλαισίου ασφαλείας και προσβλέπουμε στις προτάσεις τους».

Ακολουθούν αναλυτικά οι ερωτήσεις που έστειλαν οι ΗΠΑ σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του Reuters.

1) Τι θεωρείτε ως υποστηριζόμενες από την Ευρώπη εγγυήσεις ασφαλείας ή διασφαλίσεις που θα λειτουργούσουν ως επαρκής αποτρεπτικός παράγοντας για τη Ρωσία, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτός ο πόλεμος θα τερματιστεί με μια διαρκή ειρηνευτική διευθέτηση;

2) Ποιες ευρωπαϊκές και/ή τρίτες χώρες πιστεύετε ότι θα μπορούσαν ή θα συμμετείχαν σε μια τέτοια διευθέτηση;

Υπάρχουν χώρες που πιστεύετε ότι (η συμμετοχή τους) είναι απαραίτητη;

Θα ήταν διατεθειμένη η χώρα σας να αναπτύξει δικό της στρατό στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής διευθέτησης;

3) Αν στρατιωτικές δυνάμεις τρίτων χωρών αναπτυχθούν στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, ποιο θα θεωρούσατε ότι είναι το απαραίτητο μέγεθος μιας τέτοιας υπό την ηγεσία της Ευρώπης δύναμης;

Πώς και πού θα αναπτυχθούν αυτές οι δυνάμεις και για πόσο χρονικό διάστημα;

4) Ποιες ενέργειες οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοι και οι εταίροι πρέπει να προετοιμάσουν να λάβουν αν η Ρωσία επιτεθεί σε αυτές τις δυνάμεις;

5) Ποιες, αν υπάρχουν, απαιτήσεις υποστήριξης των ΗΠΑ θα θεωρούσε απαραίτητη η κυβέρνησή σας για τη συμμετοχή της σε αυτές τις ρυθμίσεις ασφαλείας;

Συγκεκριμένα, ποιοι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι πόροι πιστεύετε ότι θα απαιτηθούν από τις ΗΠΑ;

6) Ποιες πρόσθετες δυνατότητες, εξοπλισμό και επιλογές συντήρησης είναι διατεθειμένη να παράσχει η κυβέρνησή σας στην Ουκρανία για να βελτιώσει τη διαπραγματευτική της θέση και να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία;

Τι περισσότερο είναι διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνησή σας για να αυξήσει τις κυρώσεις της στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της αυστηρότερης επιβολής των κυρώσεων και της καλύτερης στόχευσης τρίτων χωρών παγκοσμίως που παρέχουν διευκολύνσεις στη Ρωσία;

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες
Συντεταγμένη αντίδραση στον Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πώς ετοιμάζει η ΕΕ, με έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η Ευρώπη ετοιμάζεται για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρεται ότι θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες, με όλους τους εκπροσώπους να έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους και να αναζητείται η πιο κοντινή ημερομηνία που μπορεί να διεξαχθεί.

Πληροφορίες θέλουν την ανακοίνωση της συνάντησης να γίνεται τη Δευτέρα, μετά τη συνάντηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Κιθ Κέλογκ, τον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία και τη Ρωσία στις Βρυξέλλες.