ΑρχικήΑθλητικάΤραγωδία της Θύρας 7: Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά κανείς δεν ξεχνά τα...

Τραγωδία της Θύρας 7: Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά κανείς δεν ξεχνά τα 21 αδικοχαμένα παιδιά!

Διαβάστε επίσης:

Μυστήριο με τον 29χρονο λιμενικό που βρέθηκε απαγχονισμένος σε εξωκκλήσι!

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τον...

Έφτασε στην Αθήνα το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα! (φωτο)

Στην Αθήνα έφτασε, με το κυβερνητικό αεροσκάφος, το Άγιο...

Στο ΚΑΤ μεταφέρθηκε ο 15χρονος που τραυματίστηκε στην Κάλυμνο από φωτοβολίδα.

Ακρωτηριαστικά τραύματα στα άκρα του δεξιού του χεριού, έχει...

Συναγερμός για την εξαφάνιση 16χρονου από την Ανάβυσσο.

Συναγερμός σήμανε στις Αρχές μετά την εξαφάνιση ενός παιδιού μόλις 16...
spot_img

Ο πόνος πολλές φορές μοιάζει και είναι βουβός. Το κλάμα δεν έχει στεγνώσει ακόμα. Η απώλεια είναι τεράστια. Από αυτές που δεν μπορεί να διαχειριστεί κανείς. Πόσο μάλλον οι οικογένειες που έχασαν τότε τους δικούς τους ανθρώπους.

- Διαφήμιση -

Πολλά χρόνια πριν από τον χαμό του Άλκη – που σόκαρε και τον ποδοσφαιρικό κόσμο και όλη την ελληνική κοινωνία – ήταν άλλα νέα παιδιά που έχασαν επίσης άδικα τη ζωή τους. Άδικα και τόσο απρόσμενα. Που κόπηκε το νήμα της ζωής τους σε μία ημέρα που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν ημέρα χαράς. Ημέρα γιορτής.

Ήταν πριν από 44 χρόνια, την 8η Φλεβάρη 1981, σε μία ημέρα που δεν θα ξεχάσει κανείς. Είναι κάθε χρόνο τέτοια μέρα. Που βέβαια κανείς δεν ξεχνά αυτά τα παιδιά, που έφυγαν από τη ζωή ανήμερα μίας εμφατικής νίκης με την ΑΕΚ.

Ο Ολυμπιακός είχε τότε στη βασική του 11άδα τους Σαργκάνη, Κυράστα, Βαμβακούλα, Παπαδόπουλο, Νοβοσέλατς, Κουσουλάκη, Περσία, Νικολούδη, Αναστόπουλο, Ορφανό και Γαλάκο. Επικράτησε με το επιβλητικό και ευρύ 6-0 της ΑΕΚ, όμως εκείνο που έγινε μετά δεν θα το χωρούσε ανθρώπινος νους. Δεν μπορούσε να το πιστέψει κανείς. Όλο αυτό το σοκ που θα ερχόταν. Όλα αυτά που θα συνέβαιναν.

Τότε ήταν που ο κόσμος του Ολυμπιακού άρχισε να φεύγει βιαστικά πριν τελειώσει ο αγώνας για να βγει έξω από το γήπεδο. Ο προορισμός του ήταν να βρεθεί έξω από τη Θύρα 1, απ’ όπου οι παίκτες θα αποχωρούσαν μετά το παιχνίδι για τα σπίτια τους. Ο κόσμος είχε τη χαρά και την προσμονή για να πανηγυρίσει. Κάποιοι ήθελαν να δουν και από κοντά τους παίκτες. Να τους αγκαλιάσουν και να πανηγυρίσουν όλοι μαζί. Η πόρτα της Θύρας 7 ήταν – δυστυχώς – μισάνοιχτη.

Κάποιος γλίστρησε και μετά όλοι άρχισαν να πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο. Πολλοί τραυματίες και είκοσι ένας νεκροί. Ένας τραγικός απολογισμός. Μία… μαύρη ημέρα. Μία ανείπωτη τραγωδία. Η πιο μεγάλη ever στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τον ελληνικό αθλητισμό. Και συνάμα και η πιο μεγάλη για την οικογένεια του Ολυμπιακού και τον κόσμο του. Τα παιδιά αυτά που θα στέκονται πάντα στα 21 μαύρα καθίσματα που έχουν τοποθετηθεί στο νέο στάδιο.

Οι 21 αυτές αδικοχαμένες ψυχές ήταν οι: Παναγιώτης Τουμανίδης, 14 ετών (ο πιο μικρός σε ηλικία), Κώστας Σκλαβούνης, 16, Ηλίας Παναγούλης, 17, Γεράσιμος Αμίτσης, 18 – οπαδός της ΑΕΚ, Γιάννης Κανελλόπουλος, 18, Σπύρος Λεωνιδάκης, 18, Γιάννης Σπηλιόπουλος, 19, Νίκος Φίλος, 19, Γιάννης Διαλυνάς, 20, Βασίλης Μάχας, 20, Ευστράτιος Λούπος, 20, Μιχάλης Κωστόπουλος, 21, Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου, 23, Σπύρος Ανδριώτης, 24, Κώστας Καρανικόλας, 26, Μιχάλης Μάρκου, 27, Κώστας Μπίλας, 28, Αναστάσιος Πιτσόλης, 30, Αντώνης Κουρουπάκης, 34, Χρήστος Χατζηγεωργίου, 34 και Δημήτριος Αδαμόπουλος, 41.

Ένα από αυτά τα 21 παιδιά ήταν φίλος της ΑΕΚ και μέσα στις αδικοχαμένες αυτές ψυχές υπήρχε και ένα νεαρό κορίτσι. Η Ζωγραφούλα. Αυτά τα παιδιά έγιναν άγγελοι στον ουρανό. Και αυτά τα ονόματα διαβάζονται πάντα με λυγμούς και πνιχτή από τη συγκινησιακή φόρτιση φωνή. Είναι η στιγμή που δεν μπορεί να αντέξει κανείς από τη συγκίνηση και τη στεναχώρια. Η στιγμή που ακούγονται αυτά τα ονόματα.