Τα Δικαστήρια ανοίγουν τις… πύλες τους μετά την εορταστική περίοδο και το 2025 αναμένεται να υποδεχθεί στις αίθουσες τους πολύκροτες υποθέσεις, μεταξύ των οποίων και πολύνεκρες τραγωδίες όπως το δυστύχημα στα Τέμπη, που αναμένεται να ξεκινήσει εντός του έτους, αλλά και η δίκη για το Μάτι που ξεκίνησε πάλι σήμερα.
Στο κάδρο των Δικαστηρίων εξακολουθούν να βρίσκονται και το νέο έτος υποθέσεις όπως αυτές του #MeToo, με κατηγορούμενους Φιλιππίδη και Λιγνάδη, η δεύτερη δίκη Πισπιρίγκου για Μαλένα και Ίριδα, ενώ ανοίγουν και φάκελοι για άλλες υποθέσεις.
Στο Εφετείο ο Π. Φιλιππίδης
Πρωτόδικα έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη οκτώ ετών για δύο απόπειρες βιασμού μετά από καταγγελίες συναδέλφων του και είχε απαλλαγεί λόγω αμφιβολιών από την κατηγορία του τρίτου βιασμού.
Με την έναρξη της συνεδρίασης ο συνήγορος του Πέτρου Φιλιππίδη Μιχάλης Δημητρακοπουλος επανέλαβε πως η θέση του εντολέα του είναι πως είναι αθώος. Η διαδικασία ξεκίνησε με την κατάθεση της πρώτης καταγγέλλουσας και θα συνεχιστεί την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2025.
Δ. Λιγνάδης για #MeToo
Τη σκυτάλη του #MeToo παίρνει στις 21 Μαρτίου ο Δημήτρης Λιγνάδης στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών. Και αυτός δηλώνει αθώος, με τον Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου να τον βαρύνει σε πρώτο βαθμό η καταδίκη σε 12 έτη κάθειρξης για δύο βιασμούς 17χρονων το 2015.
«Δυστυχώς αναβλήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Εφετείου. Θέλω κάποια στιγμή να τελειώνει αυτή η υπόθεση. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, είναι πάρα πολύ δύσκολο για εμένα αυτό που βιώνω. Με κρατά ζωντανό και δυνατό η αθωότητά μου και ελπίζω κι εσείς να σεβαστείτε ή να συνεχίζετε να σέβεστε ότι η δίκη πρέπει να γίνει μόνο μέσα στη δικαστική αίθουσα. Τίποτα άλλο» ανέφερε ο Δημήτρης Λιγνάδης.
Αναβολές και διακοπές στη δίκη των «Σπαρτιατών»
Αναβολή για τις 7 Μαρτίου 2025 πήρε για δεύτερη φορά η δίκη των «Σπαρτιατών». Αυτή τη φορά, το κώλυμα προβλήθηκε από τρεις δικηγόρους, στους οποίους οι δικηγορικοί τους σύλλογοι δεν χορηγούσαν άδεια παράστασης.
Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την αναβολή της δίκης, αλλά ζήτησε να διαβιβαστούν αντίγραφα στην εισαγγελία για διερεύνηση του αδικήματος της απείθειας σε βάρος του προέδρου των Σπαρτιατών Βασίλη Στίγκα.
Η εισαγγελική πρόταση έγινε δεκτή με την πρόεδρο της έδρας να αναφέρει πως «πρέπει να ερευνηθεί ο μάρτυρας Βασίλης Στίγκας για το αδίκημα της απείθειας, καθώς εξαιτίας του οδηγήθηκε σε αναβολή η υπόθεση».
Στο μεταξύ, την ερχόμενη Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, θα συνεδριάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής προκειμένου να διατυπώσει τη γνώμη της «περί της συνδρομής των προϋποθέσεων για την αναστολή κάθε είδους κρατικής χρηματοδότησης και οικονομικής ενίσχυσης του κόμματος Σπαρτιάτες».
Το βούλευμα Γρίβα που στέλνει στο εδώλιο για κακουργήματα τον 39χρονο
Μέσα στο έτος αναμένεται να ξεκινήσει και η δίκη για τον δράστη της γυναικοκτονίας της Κυριακής Γρίβα έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων.
«Καταπέλτης» υπήρξε πάντως η εισαγγελική πρόταση για τον δράστη της γυναικοκτονίας της Κυριακής Γρίβα. Η δικαστική λειτουργός απορρίπτει τους ισχυρισμούς του δράστη για ψυχιατρικά προβλήματα και προτείνει να δικαστεί ο δράστης με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.
«Ενεργώντας με πρόθεση και ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση δηλαδή ευρισκόμενος σε απόλυτη συνείδηση των πραττομένων, με την έννοια της δυνατότητας αντίληψης της πράξεως του και των συνεπειών αυτών σκότωσε έξω από το αστυνομικό τμήμα την Κυριακή Γρίβα. Ο κατηγορούμενος φαίνεται να είναι ελεύθερος ενεργού ψυχοπαθολογίας, η δε ψυχική του κατάσταση δεν του απαγόρευε να έχει αντίληψη της πραγματικότητας», αναφέρει σύμφωνα με το ρεπορτάζ η εισαγγελέας.
Ο δράστης «προέβη σε νηφάλια εκτέλεση της επίθεσης εναντίον της παθούσης και έπειτα από επίμονη και συστηματική παρακολούθησή της».
Την πρόταση της εισαγγελέως υιοθέτησε πλήρως με βούλευμα το δικαστικό συμβούλιο.
Οι 4 κατηγορούμενοι για την ανθρωποκτονία του Αντώνη Καργιώτη
Η δίκη των τεσσάρων κατηγορούμενων προσδιορίστηκε να ξεκινήσει στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πειραιά στις 20 Ιανουαρίου 2025, δύο μήνες προτού εκπνεύσει το ανώτατο όριο προφυλάκισης των 18 μηνών που ορίζει ο νόμος. Σε προσωρινή κράτηση βρίσκονται ο πλοίαρχος και ο ύπαρχος, ενώ ο υποπλοίαρχος και ο ναύκληρος έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
Και οι τέσσερις κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε δίκη για την ανθρωποκτονία του Αντώνη Καργιώτη από πρόθεση και με ενδεχόμενο δόλο. Κατηγορούνται, επίσης, κατά περίπτωση, για έκθεση που προκάλεσε τον θάνατο του παθόντος και για υπόθαλψη κατά συρροή από ιεραρχικά ανώτερους, κατάχρηση εξουσίας με άσκηση βίας χωρίς να απαιτείται η συμπεριφορά που επέδειξαν για την προστασία των επιβαινόντων ή του πλοίου, διατάραξη ασφαλούς συγκοινωνίας πλοίου με επικίνδυνη για την ασφάλεια της υδάτινης συγκοινωνίας πράξη που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του 36χρονου.
Η υπόθεση του θανάτου του Σ. Βαλυράκη
Την ίδια μέρα στις 20 Ιανουαρίου 2025, θα συνεχιστεί η μάχη της οικογένειας του υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Σήφη Βαλυράκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας όπου θα βρεθούν δύο ψαράδες, οι οποίοι κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση.
Τον περασμένο Ιούνιο είχε δοθεί αναβολή εξαιτίας της δικηγορικής αποχής. «Θα παρακαλούσαμε μία συντομότερη δικάσιμο για Σεπτέμβριο-Οκτώβριο-Νοέμβριο δεδομένου ότι 24/1/2025 συμπληρώνονται 4 χρόνια από τη δολοφονία και η συγκεκριμένη δίκη θα έπρεπε να έχει προσδιοριστεί εντός συντομότερου χρόνου καθώς αρχικώς οι κατηγορούμενοι είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι, ακολούθησε δε μία πολλαπλώς προβληματική και επιλήψιμη χωρίς προηγούμενο στα δικαστικά χρονικά αποφυλάκιση τους» ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπουλου, νομική παραστάτρια της οικογένειας Βαλυράκη.
Τον Ιανουάριο του 2021, ο πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Σήφης Βαλυράκης, βρήκε τραγικό θάνατο στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας στην Εύβοια, με την οικογένειά του από την πρώτη στιγμή να κάνει λόγο για ανθρωποκτονία.
Σύμφωνα και με το σχετικό βούλευμα οι δύο κατηγορούμενοι ψαράδες για την δολοφονία του πρώην υπουργού θα καθίσουν στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.
Οι δύο ψαράδες που φέρονται να εμπλέκονται στον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη τον Ιανουάριο του 2021 στην Ερέτρια, οδηγούνται σε δίκη αφού το παραπεμπτικό βούλευμα που είχε εκδοθεί στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου του 2023 κατέστη αμετάκλητο στις 27 Μαρτίου.
Αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας «από πρόθεση από κοινού σε ήρεμη ψυχική κατάσταση», ενώ μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
Η δολοφονία του Άλκη Καμπανού
Για τις 10 Ιανουαρίου 2025 προσδιορίστηκε η δευτεροβάθμια δίκη για την υπόθεση δολοφονίας του 19χρονου Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, μετά από άγρια επίθεση με οπαδικά κίνητρα στην περιοχή της Χαριλάου, τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2022.
Πρωτόδικα, οι δώδεκα οπαδοί του ΠΑΟΚ κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των δύο φίλων του Άλκη. Στους επτά συναυτουργούς στην πράξη της ανθρωποκτονίας επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη και επιπλέον πολυετείς καθείρξεις, ενώ στους υπόλοιπους πέντε απλοί συνεργοί) πρόσκαιρες καθείρξεις. Όλοι τους βρίσκονται στη φυλακή και δεν τους αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.
Κατά της απόφασης είχε ασκήσει έφεση ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Νίκος Καλλίδης, με κύριο σημείο διαφωνίας τη μετατροπή της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας από άμεσο σε ενδεχόμενο δόλο. Αυτό συνεπάγεται ότι στη δευτεροβάθμια δίκη, οι καταδικασθέντες θα κατηγορηθούν για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο. Έφεση ασκήθηκε και για τρεις καταδικασθέντες που κρίθηκαν ένοχοι ως συνεργοί και για τους οποίους η εισαγγελέας της έδρας είχε την άποψη ότι πρέπει να καταδικαστούν οι δύο ως αυτουργοί κι ο τρίτος ως ηθικός αυτουργός.
Ώρα απολογίας για τον Απ. Λύτρα
Στις 4 Απριλίου 2025 θα πραγματοποιηθεί η δίκη του Απόστολου Λύτρα που θα καθίσει στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου για τον ξυλοδαρμό της πρώην συζυγου του Σοφίας Πολυζωγοπούλου.
Ο ποινικολόγος έχει παραπεμφθεί με βούλευμα για το αδίκημα της ενδοοικογενειακής επικίνδυνης σωματικής βλάβης, ενώ αρχικά του είχε ασκηθεί δίωξη για το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης.
Βάσει του βουλεύματος, τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Απόστολος Λύτρας αποφυλακίστηκε και παραπέμφθηκε στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Πλημμελημάτων για να δικαστεί, αντιμετωπίζοντας τελικά το πλημμέλημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης από πρόθεση στο πλαίσιο ενδοοικογενειακής βίας.
Η προσωρινή του κράτηση αντικαταστάθηκε με τους όρους της απαγόρευσης προσέγγισης της συζύγου και της οικίας της σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων, απαγόρευσης επικοινωνίας μαζί της άμεσα ή έμμεσα με την χρήση τεχνικών μέσων ή μέσω τρίτων.
Πατέρας Αντώνιος: Στις 26 Μαρτίου για τα κακουργήματα
Την ενοχή του πατρός Αντωνίου για πέντε πράξεις που αφορούν σωματικές κακοποιήσεις ανηλίκων τροφίμων σε δομές της οργάνωσης «Κιβωτός του Κόσμου» αποφάσισε, στις 14 Νοεμβρίου το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας.
Οι δικαστές αποφάσισαν ομόφωνα ότι ο πατήρ Αντώνιος πρέπει να καταδικαστεί για ηθική αυτουργία σε πέντε πράξεις κακοποίησης ανηλίκων τροφίμων, καθώς επίσης ότι είναι ένοχοι τέσσερις από τους υπόλοιπους επτά κατηγορούμενους (εκτός από τον πατέρα Αντώνιο). Με την ίδια απόφαση απάλλαξαν πλήρως τρεις κατηγορούμενους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τη δίκη αφορά μόνο τα πλημμελήματα της ογκωδέστατης δικογραφίας. Ο πατήρ Αντώνιος κατηγορείται και για το κακούργημα κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση. Η δίκη αυτή έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσει στις 26 Μαρτίου 2025.
Οι εκκρεμείς υποθέσεις και τα ανοικτά μέτωπα
Για άλλη μία χρονιά θα συνεχιστούν οι δίκες για τις υποθέσεις της τραγωδίας στο Μάτι και για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας με κατηγορούμενη την Ρούλα Πισπιρίγκου, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται άλλες δύο κρίσιμες υποθέσεις αυτές των υποκλοπών και των Τεμπών.
Σε… δικαστική τροχιά μπαίνει το 2025 η σύγκρουση της επιβατικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη και ο εντοπισμός των υπεύθυνων αυτής, καθώς αναμένεται να ολοκληρωθούν οι ανακρίσεις για το πολύνεκρο δυστύχημα.
Το βασικό σκέλος που αφορά τη δικογραφία για το δυστύχημα, την οποία χειρίζεται ο εφέτης ανακριτής Σωτήρης Μπακαΐμης στη Λάρισα, αναμένεται να οδηγηθεί στο ακροατήριο εντός του δικαστικού έτους 2024-2025 αφού πλέον ο ανακριτής έχει στα χέρια όλες τις απαντήσεις που εκκρεμούσαν το προηγούμενο διάστημα.
Ταυτόχρονα, λίγο πριν από την ολοκλήρωση βρίσκεται και η ανάκριση που αφορά τη σύμβαση για την αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού δικτύου Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας, με συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. με ποσοστό 85%, και την αδυναμία ολοκλήρωσής της. Στους κατηγορούμενους, οι οποίοι έχουν φτάσει τους 23, έχουν αποδοθεί πράξεις ή παραλείψεις που οδήγησαν σε συνεχείς παρατάσεις της σύμβασης.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αγορεύσεις στην υπόθεση Πισπιρίγκου για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας των δύο μικρότερων παιδιών της οικογένειας, στο πλαίσιο της δεύτερης δίκης για την οποία κάθεται στο εδώλιο.
Στο εδώλιο οι εφοπλιστές Παπαδημητρίου
Στις 16 Ιανουαρίου έχει προσδιοριστεί στο 5μελες Εφετείο Κακουργημάτων οι δίκη με κατηγορούμενους τους εφοπλιστές Παπαδημητρίου για υπόθεση Αρχαιοκαπηλίας, ύστερα από την αναίρεση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που ακολούθησε την αθώωση τους στο Εφετείο.
Ήταν Απρίλιος του 2006 όταν η Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με διεθνείς διωκτικές αρχές άρχισαν να ξεδοντιάζουν ένα από τα μεγαλύτερα -αν όχι το μεγαλύτερο- κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας σε όλον τον κόσμο.
Πρωταγωνιστές ήταν ο έμπορος τέχνης Ρόμπιν Σάιμς και ο Χρήστος Μιχαηλίδης, σύντροφοι στη ζωή και στη δουλειά, οι οποίοι είχαν αναπτύξει τον μεγαλύτερο «στρατό» εντοπισμού και διακίνησης αρχαίων αντικειμένων, με εμπιστευτικές αγοραπωλησίες σε πάμπλουτους συλλέκτες, ανεξέλεγκτες δημοπρασίες σε γνωστούς οίκους του εξωτερικού και συναλλαγές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ένα κύκλωμα που περιελάμβανε σκαπανείς που έψαχναν σε χωράφια για αρχαία αντικείμενα, επιχειρηματίες που λειτουργούσαν ως «σύνδεσμοι» στο λαθρεμπόριο, νομιμοφανείς αρχαιοπώλες και κυρίως τους υπευθύνους μεγάλων γνωστών μουσείων σε όλον τον κόσμο.
H αντίστροφη μέτρηση για τον εντοπισμό των μελών της ομάδας είχε ξεκινήσει μετά την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. σε ακίνητα της εφοπλιστικής οικογένειας Παπαδημητρίου (η Δέσποινα Παπαδημητρίου είναι αδερφή του Χρ. Μιχαηλίδη) στη Σχοινούσα και στο Ψυχικό, την οποία ακολούθησε η ανακάλυψη εκατοντάδων αρχαίων αντικειμένων.
Η υπόθεση προκάλεσε σάλο και η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου, αφενός λόγω του όγκου και της τεράστιας αξίας των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στα δύο ακίνητα της οικογένειας Παπαδημητρίου και αφετέρου γιατί αδελφός της Δέσποινας Παπαδημητρίου ήταν, όπως προαναφέρθηκε, ο έμπορος τέχνης και αρχαιολογικών θησαυρών Χρήστος Μιχαηλίδης (σκοτώθηκε σε περίεργο δυστύχημα στην Ιταλία το 1999), ο οποίος μαζί με τον Ρόμπιν Σάιμς είχαν συνδεθεί με το σκάνδαλο του Μουσείου Γκετί.
Επτά μήνες μετά την αποκάλυψη του θησαυρού που έκρυβε η βίλα της Σχοινούσας και το σπίτι της οικογένειας Παπαδημητρίου στο Ψυχικό, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου άσκησε ποινική δίωξη κατά της Δέσποινας Παπαδημητρίου και κατά των παιδιών της Αλέξανδρου, Αγγελικής και Δημητρίου για υπεξαίρεση μνημείου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και για αποδοχή και διάθεση μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια. Η υπόθεση ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή ο οποίος στο πλαίσιο της ανάκρισης κάλεσε τους κατηγορούμενους προς απολογία.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας, ύστερα από έξι συνεδριάσεις, καταδίκασε κατά πλειοψηφία τη Δέσποινα Παπαδημητρίου και τον υιό της Δημήτρη, ενώ αθώωσε τα άλλα δύο μέλη της οικογένειας Αλέξανδρο και Αγγελική. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών στον καθένα, καθώς αναγνώρισε στους δύο καταδικασθέντες το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, ενώ απάλειψε από το κατηγορητήριο την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου (δικάστηκαν με τον νόμο του 2002 για την προστασία των αρχαιοτήτων).
Η δίκη για την επίθεση στην Ιωάννα Παλιοσπύρου
Στις 16 Ιανουαρίου μετά από διακοπή έχει προσδιοριστεί και η πολύκροτη δίκη με κατηγορούμενη την Έφη Κακαράντζουλα.
Η δράστης την περίμενε στην είσοδο, καθώς της είχε στήσει καρτέρι και της έριξε βιτριόλι μπροστά από το ασανσέρ. Χρειάστηκαν 22 ημέρες για να φτάσουν οι Αρχές στα ίχνη της και να τη συλλάβουν, καθώς κατά την επίθεση ήταν μεταμφιεσμένη ακόμα και με περούκα.
Η Έφη Κακαράντζουλα έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό στην ανώτερη των ποινών, που προβλέπεται από τον ποινικό κώδικα, για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας.
Η ποινή της, που εκδόθηκε το 2021, ήταν 15 χρόνια και τρεις μήνες, ενώ δεν δόθηκε αναστολή στην έφεσή της.
Για κακούργημα διώκεται ο Βρυώνης
17 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί η συνέχεια της δίκης με κατηγορούμενο τον καναλάρχη Φίλιππο Βρυώνη για το αδίκημα της απάτης ύστερα από μήνυση της εταιρείας Affichage.
Η δίκη ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει σε πρώτο βαθμό ήδη μετά από 2 αναβολές, στο 5ο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με κατηγορούμενο τον καναλάρχη Φίλιππο Βρυώνη, τις 2 κόρες του Θάλεια και Αντωνία και 5 ακόμα συνεργάτες του με την κατηγορία της απάτης και άλλων βαρύτατων αδικημάτων όπως περιγράφονται στο κατηγορητήριο, σε βάρος μιας από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρείες στην Ευρώπη.
Η εταιρεία Affichage υπέβαλε μήνυση (ΑΒΜ 2010/4757) στις 11 Νοεμβρίου του 2010, λίγους μήνες αφότου η χώρα μπήκε στα μνημόνια. Αντικείμενο της μήνυσης ήταν ένα γιγάντιο ποσό €64.500.000 που είχε καταβάλει η Affichage στον Φίλιππο Βρυώνη, για να αγοράσει από αυτόν 10.000 διαφημιστικά πλαίσια υπαίθριας διαφήμισης στην Ελλάδα που χειριζόταν η εταιρεία ALMA και θυγατρικές της. Χρειάσθηκε να περάσουν δύο χρόνια έως ότου οι Ελβετοί αντιληφθούν ότι ελάχιστα από τα διαφημιστικά αυτά πλαίσια ήταν νόμιμα. Οι Ελβετοί στα δικόγραφα τους αναφέρουν ότι συνολικά έχουν χάσει πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ σε αυτήν την υπόθεση. Αφού υποβλήθηκε η μήνυση, η εισαγγελία έστειλε την υπόθεση στο ΣΔΟΕ. Εκείνο τη μελετούσε επί 20 μήνες και την έστειλε πίσω στην εισαγγελία το 2012.
Η συμφωνία των Ελβετών με τον Βρυώνη υπογράφτηκε το 2007, αφού πρώτα τον Φεβρουάριο εκείνου του χρόνου οι δύο πλευρές, η Affichage και ο Βρυώνης, συμφώνησαν σε ένα «πλαίσιο» για το πώς θα τη δομούσαν. Στο σημείο αυτό ο Βρυώνης ήταν ήδη «πτωχός» (!), δεν μπορούσε λοιπόν να εμφανίζεται σε επιχειρηματικές συναλλαγές· γι’ αυτό παρακάλεσε –και οι Ελβετοί δέχθηκαν– να καταβάλουν τα 24 πρώτα εκατομμύρια ευρώ του τιμήματος στην κόρη του, Αντωνία Βρυώνη. Τον Ιούνιο του 2008 ο Βρυώνης και η κόρη του αποκαλύπτουν στους Ελβετούς ότι τα 24 εκατ. ευρώ που κατατέθηκαν αρχικά στον λογαριασμό της UBS που ανήκε στην Αντωνία, μεταφέρθηκαν σε υπολογαριασμό που ανήκε στην εταιρεία Advertisement Colossus Ltd (της οποίας ιδιοκτήτης και νόμιμος εκπρόσωπος ήταν ο Βρυώνης) και την ίδια μέρα το ποσό αυτό μεταφέρθηκε σε λογαριασμό του Φίλιππου Βρυώνη.
Αιτία της αίτησης των Ελβετών το 2014 δια του συνηγόρου τους, για επίσπευση της ανάκρισης ήταν το γεγονός ότι οι ελβετικές τράπεζες κρατούσαν επί μία 5ετία τα αρχεία τους. Αν ο ανακριτής αργούσε κι άλλο, το πιθανότερο ήταν ότι δεν θα έβρισκε τραπεζικό αρχείο.
Εντωμεταξύ η ελβετική εταιρεία αποφάσισε να στραφεί νομικά εναντίον των δύο ανθρώπων οι οποίοι διαπραγματεύθηκαν τη συμφωνία της Affichage με τον Βρυώνη εκ μέρους του ελβετικού κολοσσού. Πρόκειται για τον Κρίστιαν Κάουτερ και την Μαντλέν Λίντνερ.
Η Λίντνερ ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου μιας άλλης ελληνικής διαφημιστικής εταιρείας, της La Strada, που είχε αγοράσει η Affichage το 2006. Η Ελβετίδα υπήκοος πληροφορήθηκε από τον παλιό ιδιοκτήτη της La Strada Κώστα Καστανά –που ήταν κι αυτός στο ΔΣ– ότι ένας άλλος Έλληνας επιχειρηματίας, ο Φίλιππος Βρυώνης, ήθελε να πουλήσει στους Ελβετούς.
Ο Καστανάς με την Λίντνερ και τον δικηγόρο Αθηνών Βασίλη Αβραμόπουλο, συγγενή του Δημήτρη, ανέλαβαν τη διαπραγμάτευση και εφόσον οι δύο πλευρές συμφωνούσαν, την υλοποίηση της εξαγοράς.
Σε ένα νέο υπόμνημα το 2015, με το οποίο ζητούσαν την επίσπευση των ανακρίσεων, οι Ελβετοί σημειώνουν ότι ο δικηγόρος τους Β. Αβραμόπουλος δεν τους προειδοποίησε ότι κανένα από τα πλαίσια του Βρυώνη δεν ήταν νόμιμο.
Ο Β. Αβραμόπουλος από την πλευρά του υποστηρίζει ότι οι Ελβετοί γνώριζαν πως αγόραζαν πλαίσια που δεν είχαν άδεια. Τα υπόλοιπα στο ακροατήριο. Είναι προφανές ότι το edolio5 δεν αμφισβητεί το τεκμήριο της αθωότητας των κατηγορουμένων και θα φιλοξενήσει κάθε άποψη των αναφερόμενων στο ρεπορτάζ.
Δίκη Αφοι Γλου
Στον 4ο όροφο του Β’ Τριμελούς Εφετείου έχει προγραμματιστεί η δίκη για τα αδέλφια Γλου κατηγορούμενα για βαριά αδικήματα. Η δίκη στο πινάκιο έχει το νούμερο 1!
Δίκη εφοπλιστή Ρέστη
Η δίκη έχει ξεκινήσει ύστερα από πολλές αναβολές και η συνέχεια της αναμένεται με ενδιαφέρον στις 23 Ιανουαρίου. Ο γνωστός εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε 10 χρόνια κάθειρξη για μεγάλη υπόθεση απάτης σε βάρος του δημοσίου.
Το Δεκέμβριο του 2018 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης με αναστολή στον εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη και σε τέσσερις ακόμη συγκατηγορουμένους του, για την υπόθεση καταπάτησης 300 στρεμμάτων δημόσιας δασικής έκτασης που είχε αποκαλυφθεί κατά την εισαγγελική έρευνα για το αποκαλούμενο «παραδικαστικό Νο 2».
Οι ποινές που επιβλήθηκαν στον Ρέστη, ήταν οκτώ έτη για καθεμία από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε, ποινές που τελικά συγχωνεύτηκαν σε 10ετή κάθειρξη.
Για την υπόθεση βρέθηκαν στο εδώλιο συνολικά 17 κατηγορούμενοι υπόλογοι για καταπάτηση 300 στρεμμάτων δασικής έκτασης στη Β’ Ζώνη Υμηττού, στο Κορωπί. Ανάμεσά τους, ο συμβολαιογράφος που συνέταξε τα συμβόλαια, η γυναίκα που πούλησε την επίμαχη έκταση και ο πολιτικός μηχανικός που υπέγραψε τα σχετικά έγγραφα, στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης από οκτώ έως δέκα χρόνια. Σε ποινή κάθειρξης έξι ετών καταδικάστηκε επίσης η μεσίτρια, σύζυγος του συμβολαιογράφου.
Το δικαστήριο αθώωσε τους υπόλοιπους 12 κατηγορούμενους, ενώ σε όλους τους καταδικασθέντες δόθηκε ανασταλτική δύναμη στην έφεση.
Σύμφωνα με την απόφαση του πρωτοδίκου δικαστηρίου, στον Ρέστη επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, καθώς και της υποχρεωτικής εμφάνισης μία φορά το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.
Στην πορεία όμως του χρόνου οι περιοριστικοί όροι άρθηκαν.
Στη δικογραφία για την υπόθεση αναφέρεται πως ο εφοπλιστής έγινε κύριος της επίμαχης έκτασης με ψευδή έγγραφα που φαίνεται να στόχευαν να πείσουν τον υποθηκοφύλακα Κορωπίου, ο οποίος δεν είχε προχωρήσει στην εγγραφή της καθώς δεν υπήρχε βεβαίωση του δασαρχείου γι’ αυτήν.
Ο Ρέστης έχει υποστηρίξει ενώπιον της Δικαιοσύνης πως με την επίμαχη μεταβίβαση ουσιαστικά έπεσε θύμα πρώην στενών συνεργατών του που είχαν την διαχείριση εταιρειών του και του έστησαν παγίδα.
Δίκη ζεύγους Λάσκαρη
Στο Εφετείο της οδού Λουκάρεως στον 6ο όροφο αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη με κατηγορούμενο το ζεύγος Λάσκαρη για υπεξαίρεση χρυσού και μετρητών.
Η υπόθεση αφορά μήνυση Λετονού επιχειρηματία Τους κατηγορεί για υπεξαίρεση 915 κιλών χρυσού και 57 εκατομμυρίων ευρώ.
Και οι δυο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες και υποστήριξαν πως τα χρήματα και ο χρυσός ήταν εταιρικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νικος Λάσκαρης και η σύζυγος του επισήμαναν ότι η συνεργασία τους με τον Λετονό επιχειρηματια περιοριζόταν στη χρήση της διαδικτυακής του πλατφόρμας για αγοραπωλησίες χρυσού και πως ουδέποτε πήραν χρήματα από τον ίδιο.
Το ζεύγος έχει κινηθεί νομικά σε βάρος του τόσο σε αστικό όσο και σε ποινικό επίπεδο στην Ελβετία και στη Μεγάλη Βρετανία κατηγορώντας τον για εκβίαση.
Η δικογραφία αυτή έγινε η αιτία προκειμένου το «ΕΔΩΛΙΟ5» να ξεκινήσει μια μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα αφού σύμφωνα με νομικούς και δικαστικούς κύκλους μια τέτοια υπόθεση είναι πρωτόγνωρη για τα Ελληνικά δικαστήρια.