Οι εξελίξεις που προκύπτουν από το ρεπορτάζ και αφορούν το το μυστήριο δρομολόγιο των εκατομμυρίων του Θεόδωρου Δουζόγλου, που αγοράζει ότι ακίνητο πουλιέται στην Ελλάδα… και το αφήνει να αραχνιάζει θα είναι εξαιρετικά δραματικές για μερικούς και για τον λόγο αυτό οι τράπεζες αρνούνται να έχουν μεγάλες συνναλαγές μαζί του.
Με ασυνήθιστες επιχειρηματικές κινήσεις ο Θ. Δουζόγλου δημιουργεί μεγάλα ερωτήματα στην αγορά και όχι μόνον στην Αρχή για το Ξέπλυμα. Ο Βενεζουελάνος επιχειρηματίας έχει προβληματίσει με την ιδιάζουσα και πολλές φορές ακατανόητη συμπεριφορά του, καταρχήν τις τράπεζες.
Την περίοδο που η Τρόικα ήταν με το μαστίγιο πάνω από τις τράπεζες και ζήταγε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, ο Δουζόγλου χτύπησε την πόρτα της ΑLPHA BANK για να αγοράσει τα κτίρια της Village στον Φαληρικό όρμο. Στη συναλλαγή πρόσθεσε και αλλά ακίνητα που είχε η τράπεζα, όπως π.χ. τη βίλα Τσαντίλη στη Φιλοθέη, δυο-τρία ακίνητα στη Σαντορίνη και ο λογαριασμός της συναλλαγής έκλεισε στα 41 εκατ. ευρώ.
Πέρασαν δυο μήνες, πέρασαν τρεις και η αγοραπωλησία, που είχε φτάσει τότε μέχρι και στις εφημερίδες με πανηγυρικούς τόνους, δεν προχώρησε επειδή η τράπεζα διακριτικά αποσύρθηκε από τη συναλλαγή. Ο λόγος δεν μαθεύτηκε, αλλά η αιτία για το ναυάγιο ήταν ότι η τράπεζα υπαναχώρησε γιατί ανησύχησε για τη συναλλαγή με τον Δουζόγλου.
Ενώ είχαν κλείσει τη συμφωνία, ο ομογενής από τη Βενεζουέλα επανήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων λέγοντας στην τράπεζα: «Βάλε κάτι ακόμα, να το πάμε στα 50 εκατομμύρια».
«Χάρος» των τραπεζών ο Δουζόγλου
Δεν είναι η πρώτη φορά που η συμπεριφορά του Θ. Δουζόγλου τρομάζει τις τράπεζες. Το 2019 πήγε σε άλλη τράπεζα να πάρει δάνεια με ενέχυρο ακίνητα. Θεωρητικά εύκολη δανειοδότηση, αλλά ούτε αυτή προχώρησε γιατί η διεύθυνση Compliance της τράπεζας δεν μπορούσε να καταλάβει ποιος ήταν μέτοχος στη δανειοδοτούμενη εταιρεία. Τα έγγραφα που έφερνε η πλευρά Δουζόγλου δεν διαφώτιζαν πλήρως για την ταυτότητα του μετόχου και στην τράπεζα σκέφτηκαν:
«Πού να μπλέκουμε τώρα;».
Και όχι αδικαιολόγητα, γιατί ο Δουζόγλου άρχισε από το 2015 να αγοράζει ακίνητα σαν να μην υπάρχει αύριο. Πήρε το 2015 το ξενοδοχείο Πεντελικόν και το έκλεισε, λέγοντας στο προσωπικό που διαμαρτυρόταν πως θα το ανοίξει ανακαινισμένο σε έξι μήνες. Πέρασαν 9 χρόνια και το ξενοδοχείο δεν λειτουργεί. Κάπως έτσι εξελίχθηκαν τα πράγματα και με τις άλλες αγοραπωλησίες ακινήτων που έκανε. Το 2016 πήρε το παλιό κτήριο του ΟΤΕ στη Σταδίου και το Λητώ στη χώρα της Μυκόνου. Το πρώτο δεν έγινε ξενοδοχείο όπως έλεγε και παραμένει κλειστό και για το δεύτερο ήταν στα δικαστήρια με τον μισθωτή. Το 2017 πήρε το ξενοδοχείο Μιστράλ στον Πειραιά, κάτι βίλες και εκτάσεις στη Μύκονο, ενώ ακολούθησαν αγορές κτηρίων και οικοπέδων στην Αθήνα, αλλά και στην επαρχία.
Στο «μάτι» του Βουρλιώτη τα εκατομμύρια
Την ίδια περίοδο ο Δουζόγλου διώχνει τον έναν μετά τον άλλον τους διευθυντές του. Αρχικά ο στενός του συνεργάτης είναι ο Γ. Τρεπεκλής, τον διαδέχθηκε ο Λ. Αλβέρτης τον οποίο επίσης διαδέχθηκε ένας άλλος κ.ο.κ. Στο μεταξύ, τα επενδυτικά σχέδια του Δουζόγλου γίνονται όλο και πιο φιλόδοξα: Υπόσχεται τον μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο στην Ελλάδα επενδύοντας 30-40 εκατ., 140 υπόσκαφα bungalows στην Ελιά στη Μύκονο, 12 εκατ. για το Πεντελικό, άλλα 10 εκατ. για να γίνει ξενοδοχείο το κτήριο του ΟΤΕ στη Σταδίου, εισαγωγή το 2019 στο Χρηματιστήριο της Κύπρου, ενώ συμφωνεί με τη Hilton (που ακόμα περιμένει) να αναλάβει τη διαχείριση δύο ξενοδοχείων του. Τα σχέδιά του – κατά ανεξήγητο τρόπο – μένουν στον αέρα και μάλιστα σε μια περίοδο που αμερικανικά funds, ισραηλινές εταιρίες, διεθνείς αλυσίδες και Έλληνες επιχειρηματίες ανοίγουν στην Ελλάδα το ένα ξενοδοχείο μετά το άλλο.
Όλοι πλην Δουζόγλου που έχει τα ακίνητα και θεωρητικά και τα χρήματα. Στο μεταξύ, στην Αρχή για το Ξέπλυμα μελετούν το δρομολόγιο των εκατομμυρίων.
Τα κεφάλαια Δουζόγλου φεύγουν από το Καράκας, σταθμεύουν στο εξωτικό Μαϊάμι, στη συνέχεια πετάνε για τη UBS στη Ζυρίχη και προσγειώνονται στην Αθήνα. H Αρχή για το Ξέπλυμα ερευνά τις κινήσεις Δουζόγλου (εμβάσματα, διαδρομές χρήματος, κινήσεις λογαριασμών κ.λπ.) σε ΗΠΑ, Ελβετία, Κύπρο, Παρθένες Νήσους και Ελλάδα.
Τέλος πάντων, ο φάκελος Δουζόγλου παραμένει ορθάνοιχτος στο Ξέπλυμα Χρήματος και τα ερωτηματικά πληθαίνουν. Ποιος θα απαντήσει;